Duurzame Tuinen

Duurzame Tuinen

Graag willen wij als LipsGroen zo veel mogelijk duurzame groene producten in onze tuinen gebruiken. Daarom zijn we bij aangesloten bij NL-Greenlabel en NL-Greenlabel heeft tot doel het labelen van allerhande tuinartikelen, zodat je kan zien welk “energielabel” het product heeft. De producten worden door DLV Royal Haskoning uitvoerig beoordeeld en er wordt nagegaan hoe het product wordt gemaakt, onder welke omstandigheden en welke transport bewegingen er nodig zijn om het product in uw tuin te krijgen. Dan wordt er gekeken wat de levensduur is van het product en wat er gebeurt als het product aan het einde van zijn cyclus is. Er zijn inmiddels al vele producten gelabeld. NL-Greenlabel is een initiatief van Nico Wissing (tuinarchitect welke wereldwijd tuinen ontwerpt) en Lodewijk Hoekstra (RTL tuinman)
Een duurzame tuin hoeft niet duur te zijn.
1. Een goede groene tuin zorgt voor meer levensvreugde, zodat er minder mensen (lang)ziek zijn.
2. Een groene tuin, zuivert de lucht, waardoor je beter kan ademen;
3. Een groene tuin zorgt voor een lagere temperatuur, zodat er geen overmatige koeling nodig is;
4. Een dak en geveltuin (verticale tuin), zorgt voor temperatuur reductie, dit scheelt in kosten voor koeling en ’s winters in stookkosten;
5. Een groene tuin bij een ziekenhuis zorgt voor sneller herstel van de patiënt;
6. Wateropvang door een daktuin, geveltuin zorgt voor vertraagd afvoer van regenwater en zelfs opvang, waardoor riolen niet overbelast raken;
7. Een goede tuin zorgt voor veel vogels en dieren in uw tuin, meer belevingswaarde en een rijker biotoop
8. Hergebruik van materialen zorgt voor het ter plekke recyclen van producten;
9. Slim inkopen en plannen, zorgt door veel minder transport waardoor het milieu ontlast wordt.
10. Door gebruik te maken van Effectieve Micro-organismen is het gebruik van duur kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen niet nodig en kunnen we gezonder leven.
Dit is nog maar een kleine opsomming, waaruit blijkt dat een duurzame tuin een absolute must is voor elke tuin, om gezond te kunnen blijven leven op deze mooie wereld.